Ziek door een bore-out

lege straat in Fez

Burn-out is een term, die voor mijn gevoel aan de orde van de dag is. En niet voor niets, want stress en burn-out kunnen zelfs leiden tot een depressie.

Maar dan kom ik de term bore-out tegen, vertaald als ‘uitgeboord’. Het roept een leeg gevoel bij me op en dat lijkt aardig te kloppen. Met symptomen vergelijkbaar met die van een burn-out, zoals uitputting, verminderde prestatie en concentratieproblemen.

Oorzaak wordt vaak gezocht in de omgeving: te weinig uitdaging in je werkzaamheden en verveling. Ben je dan iemand die waarschijnlijk veel meer kan dan hij laat zien, maar voel je je  geremd door een gebrek aan zelfvertrouwen en de angst om te falen? En wil je je vasthouden aan je zekerheden? Een bore-out krijgt bestaansrecht!

doolhof met heggen

Het is moeilijk vast te stellen voor je omgeving, dus hoe kom je hier weer uit?

Er zijn verschillende manieren om jezelf tot actie aan te zetten, maar wat past bij jou? Dit is wat mij het meest heeft gemotiveerd:

1. Bedenk welke idealen je had als kind of tiener: waar droomde je van? Heb je nog eenzelfde soort droom als je nu bedenkt hoe je jezelf over 5 jaar zou willen zien?

Toen ik erover nadacht, realiseerde ik dat ik altijd licht en warmte wilde uitstralen, dus Reiki sloot hier feilloos op aan.

2. Neem de tijd om hierover na te denken. In de rust van meditatie, even nietsdoen of in verbondenheid met de natuur kun je dicht bij jezelf komen.

Door af en toe rust te creëren of te zoeken, gaat dagdromen vanzelf en krijg je meer inzicht in verborgen innerlijke drijfveren.

3. Stel concrete doelen. Wat zou je willen bereiken en wanneer? Niet persé morgen maar over een langere periode. Het beste is het op dit op papier te zetten en er regelmatig naar te kijken.

Oké, mijn doel is nog niet helder omschreven, dus ook voor mij werk aan de winkel.

4. Zet kleine stapjes met je doel voor ogen. Elke stap is een vooruitgang, hoe klein ook. En geniet ervan, je hebt het gedaan!

Het vertrouwen groeit naarmate je durft te geloven in jezelf en dat geeft weer energie om de volgende stap te zetten.

5. Zoek het gezelschap van mensen die jou kunnen bemoedigen. Zo wordt je gesteund in het verwerkelijken van je doel en het vertrouwen op je capaciteiten. Het is nooit te laat om je leven vorm te geven!

Die lieve mensen ben ik gelukkig tegengekomen en dat heeft mij enorm geholpen.

kind op trap

Succes! Het is niet altijd makkelijk, maar hoe mooi is het om te kunnen zeggen dat je je droom gevolgd hebt. De wereld wordt er ongetwijfeld beter van

 

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *