Stress, burn-out en depressie

 

Ben jij dat geweldige mens met stress, burn-out of depressie?

Perfectionistisch, groot verantwoordelijkheidsgevoel, hooggevoelig… prachtige eigenschappen, maar het maakt je wel gevoelig voor overbelasting.

Steeds meer mensen in Nederland krijgen te maken met een burn-out en vooral het aantal jongeren neemt hierin toe. Er komt daarbij steeds meer bewijs dat chronische stress kan leiden tot een depressie.

Stress kan op korte termijn je prestaties verbeteren, want het maakt je meer alert en geconcentreerd. Op lange termijn is het niet gezond, omdat je lichaam geen tijd meer heeft om te ontspannen. Het kan ervoor zorgen dat je overbelast en uitgeput raakt en verdere gezondheidsklachten ondervindt. Tijd om voor jezelf op te komen dus!

Het gebeurt regelmatig dat mensen een afspraak maken om te ervaren wat Reiki voor hen kan betekenen in een situatie, waarin ze last hebben van stress, burn-out of depressieve klachten.

Mogelijke behandelingen

Een Reiki-behandeling kan een belangrijke bijdrage leveren in een situatie met veel spanning, onrust en verdriet. Ontspanning en zelfvertrouwen is de basis van waaruit je je leven weer kunt opbouwen. Dit kan in overleg aanvullend op een behandeling bij een arts of bij medicatie.

Herstellen van vermoeidheid heeft tijd en bewustwording nodig om verbetering te geven. Uiteindelijk kan het een waardevolle ervaring en een positief keerpunt in je leven worden. Hoe kan Reiki hierbij helpen?

Reiki

Door negatieve ervaringen of onverwerkte emoties kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan, waardoor de energie niet meer vrijelijk kan stromen. Door de zachte aanraking van de handen op het lichaam kunnen de spanningen oplossen. Als gevolg daarvan kan de energie weer vrijelijk stromen en zo het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer optimaal laten werken. Reiki geeft je wat je op dat moment nodig hebt.

Zimmerman en Seto hebben de golfpatronen van het biomagnetische veld rond de handen van de Reiki behandelaars onderzocht. Ze ontdekten dat deze frequenties genezing in het lichaam stimuleren.

Access Bars

In het wetenschappelijke “Energy Psychology Journal” zijn resultaten bekend gemaakt van een Access Bars® sessie bij mensen, die een milde tot ernstige vorm van angst- en/of depressieve stoornis hadden.

De deelnemers gaven aan, dat ze zich na de Access Bars® behandeling beter voelden dan vóór de sessie. De afname van de ernst van symptomen van angst en depressie waren significant.

Aromatherapie en AromaTouch

Een review in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (eCAM, 2017) heeft de effectiviteit onderzocht van aromatherapie bij depressieve symptomen. Zij hebben zich hierbij met name gericht op de invloed van inhalatie en massage met essentiële oliën.  Enkele studies concluderen een positieve uitwerking bij inhalatie, zoals reductie van stress en spanning, angst en verwarring. Daarmee samenhangend verbeterde ook de stemming. Massage bleek zelfs nog effectiever dan inhalatie, hoewel beiden positieve effecten hadden op depressieve symptomen.

AromaTouch is geen traditionele massage, maar een zachte ritmische aanraking van rug en voeten en zorgt dat de essentiële oliën diep in het weefsel doordringen. Dit geeft ontspanning en helpt bij stress, depressieve klachten en pijn.

Bach Bloesem Remedies

Bachbloesem StarOfBethlehem

Bach bloesems kunnen ook als middel worden ingezet bij stress, burn-out en depressie. De bach bloesems helpen negatieve emoties om te zetten naar positieve gevoelens. Het is hierbij belangrijk om te bepalen wat de oorzaak is van je stress. In overleg kan een mix worden samengesteld met remedies die op jou persoonlijk van toepassing zijn. Ze kunnen onder andere zorgen voor meer zelfvertrouwen, weerbaarheid en levenskracht. Je komt emotioneel weer in balans en voelt je opgewekter.

Het grote voordeel is dat ze ongestoord met medicijnen kunnen worden gecombineerd en geen bijwerkingen hebben.

Aantal behandelingen

Bij lichte klachten kan een enkele behandeling mensen weer op weg helpen. Het gebeurt ook dat iemand zich na 3-4 behandelingen weer opgewassen voelt tegen de dagelijkse drukke (werk)omstandigheden. Bij langdurige of ernstigere ontregelingen is het effectief om samen een behandelplan op te stellen met een duidelijk doel voor ogen.

Voeding

aardbei

Net zoals je hele lichaam, is ook je brein afhankelijk van bouwstoffen uit je voeding. Eet je langere tijd ongezond, dan kan je gevoeliger worden voor vermoeidheid, stress, concentratiestoornissen, depressies, etcetera.

Daarbij heeft stress de eigenschap om voedingsstoffen af te breken waardoor het lichaam niet optimaal gebruik kan maken van alle vitaminen en mineralen die in voeding zitten. Daardoor voel je je waarschijnlijk ook zo moe.

  • Eet gevarieerd en regelmatig, liefst zo biologisch en natuurlijk mogelijk.
  • Probeer zoveel mogelijk hartig te eten en suiker te vermijden. Na suikerinname voel je je korte tijd goed, maar daarna krijg je een extra moe gevoel omdat je bloedsuikerspiegel uit balans is.
  • Cafeïne en alcohol hebben eenzelfde effect. Je voelt je tijdelijk beter, maar daarna volgt weer een dip.
  • Verminder geraffineerde koolhydraten met een hoog glykemische index. Dit betekent geen witte rijst, witte pasta of witbrood, maar volkoren varianten. Beperkt zoveel mogelijk koekjes, taart, chips en snoep.

Voedingssupplementen

vitamines

Naast gezonde, uitgebalanceerde voeding zijn er diverse voedingssupplementen om tekorten aan te vullen. Enkele suggesties zijn:

  • Een goede multivitamine, die bestaat uit: mineralen zoals ijzer en calcium, sporenelementen, B vitamines, aminozuren en kruiden. Het is vooral belangrijk om voor een supplement te kiezen dat goed gedoseerd is. Let er ook op dat de vitamines en mineralen in die vorm worden aangeboden die het best door het lichaam wordt opgenomen (bv. Vitakruid, Vitals).
  • Omega-3 vetten zorgen voor een positieve(re) gemoedstoestand.

Verdere tips

voeten
  • Slaap voldoende, tenminste 7 uur per nacht
  • Beweeg regelmatig, dit kan minimaal 3 keer per week tenminste een half uur zijn
  • Ga dagelijks naar buiten, dit bevordert je humeur en  energieniveau.
  • Zoek activiteiten of momenten voor jezelf