Blogs

Reiki en chakra’s

Ze zijn niet zichtbaar, maar worden al eeuwenlang beschreven in verschillende religies en culturen: chakra’s. Dit zijn knooppunten van energie langs de wervelkolom, die ons welzijn bepalen. Fysieke of psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat er een blokkade in één van de chakra’s zit. Een speciale vorm van Reiki kan helpen om de chakra’s in balans te brengen. Zie ook: De werking van Reiki
lichaam met chakra kleuren

Hoe werken die chakra’s in ons lichaam?

De 7 chakra’s zijn een soort energiebronnen en lijken op draaiende wielen. Ze nemen energie op en geven het af. Elk chakra is verbonden met bepaalde zenuwknopen, organen en klieren, en ook met bepaalde emoties en gemoedstoestanden. Op die manier heeft de ‘gezondheid’ van een chakra invloed op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid.

1. Basischakra
 • Ter hoogte van de stuit, wordt ook wel het stuit- of wortelchakra genoemd
 • Heeft te maken met onze basis en basisveiligheid, overlevingsdrang en aanwezig zijn in de wereld en je lichaam
 • Lichaam: de bijnieren, die onder andere adrenaline en het stresshormoon cortisol aanmaken, bloed, botten
 • Kleur: rood
 • Affirmatie: ‘Ik ben’ / ‘Ik ben stevig geaard en ik ben het waard er te zijn’
2. Heiligbeenchakra
 • Net onder de navel, ook wel het sacraalchakra genoemd
 • Heeft te maken met het vermogen te genieten op lichamelijk gebied
 • Lichaam: geslachtsorganen, blaas, bekken, onderrug
 • Kleur: oranje
 • Affirmatie: ‘Ik geniet’/ ‘Ik voel me in balans en ben tevreden met mezelf’
3. Zonnevlechtchakra
 • Boven de navel, bij de maag
 • Heeft te maken met eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht
 • Lichaam: alvleesklier, spijsvertering (beïnvloedt de spijsvertering, geestelijk de ‘vertering’ van onze ideeën)
 • Kleur: geel
 • Affirmatie: ‘Ik kan’/ ‘Ik vertrouw mijn gevoel en accepteer mezelf zoals ik ben’
4. Hartchakra
 • Bij het hart
 • Het verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie; onze instincten met onze hogere vermogens
 • Lichaam: hart, zwezerik/thymus, longen, circulatie
 • Kleur: groen
 • Affirmatie: ‘Ik heb lief’/ ‘Ik kan alles wat ik wil en ik ervaar liefde’
5. Keelchakra
 • Bij de keel
 • Heeft te maken met communicatie, waarheid en integriteit
 • Lichaam: schildklier, keel, mond, stembanden, gebit, kaken
 • Kleur: blauw
 • Affirmatie: ‘Ik communiceer’/ ‘Ik vertel de waarheid vanuit rust’
6. Voorhoofdchakra
 • Tussen en net boven de wenkbrouwen, ook wel derde oog genoemd
 • Heeft te maken met intelligentie, wijsheid, onderscheidingsvermogen, reflectie en intuïtie
 • Lichaam: hypofyse, ogen, slapen, holten, onderste deel van de schedel
 • Kleur: indigo
 • Affirmatie: ‘Ik weet’/ ‘Ik ben in contact met mijn ziel en denk positief’
7. Kruinchakra
 • Bij de kruin, ook wel bekend als het kroonchakra
 • Heeft te maken met geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Gelukzaligheid en het ervaren van eenheid is de hoogste kwaliteit van dit chakra
 • Lichaam: pijnappelklier, schedel, hersenschors, huid
 • Kleur: violet of wit [1]
 • Affirmatie: ‘Ik ben in contact met het universum’/ ‘Het leven is mooi en ik ben één met alles’ [2]
 chakra kleuren met affirmatie

[1] https://www.happinez.nl/groei/laat-je-energie-stromen/

[2] https://www.nieuwetijdskind.com/de-kracht-van-affirmaties/

 

De Wereldziel…een boek dat mij inspireert

Een titel die me nieuwsgierig maakte, zorgde ervoor dat ik dit boek wilde lezen: “De Wereldziel” van Frederic Lenoir. Afgelopen week heb ik het boek opnieuw gelezen en het sprak me minsten zo aan als de eerste keer. De schrijver is tevens filosoof en godsdiensthistoricus en het boek staat vol met levenswijsheden.

Boek De Wereldziel

‘We drinken allemaal uit dezelfde bron, de bron van leven en liefde’

Het verhaal gaat over zeven wijzen, levend in verschillende werelddelen, met veel kennis over hun eigen religie of filosofie. Zij worden door een innerlijke stem opgeroepen om naar een klooster in Tibet te trekken en ontmoeten elkaar daar. Onder hen is de 13-jarige Natina, dochter van een Nederlandse filosofe, en Tenzin, een jonge Tibetaanse lama. Al pratende ontdekken ze veel overeenkomsten in hun spirituele beleving. Zij constateren dat ze ‘uit dezelfde bron drinken, de bron van leven en liefde’.  Daarmee vinden ze dat hun verschillen moeten worden overbrugd om universele wijsheden aan de twee jonge mensen door te geven, die zij weer verder kunnen uitdragen. Ze besluiten te spreken over de “Wereldziel”, een term van de filosofen uit de Griekse Oudheid. Hiermee bedoelen ze de mysterieuze kracht in het universum, die zorgt voor de orde in de wereld.

Regenboog over huis

‘Liefde is de krachtigste energie die er bestaat’

Hoewel ik het katholieke geloof vanuit mijn jeugd heb meegekregen en de kerk mij niet vreemd is, kan ik me helemaal vinden in de term “Wereldziel”. De term maakt geen onderscheid in geloof of beleving, maar creëert in mijn ogen eenheid en harmonie. Ik zie die ongrijpbare allesomvattende kracht in mensen, in de natuur en in alles wat gebeurt.  Zoals zo mooi staat beschreven in dit boek: ‘Liefde is een krachtige energie, de krachtigste die er bestaat en die de hele wereld omvat. De liefde is afkomstig van de Wereldziel, de liefde houdt de delen van het Geheel bijeen’. En hoe wonderlijk is het, dat je als mens ook energie uitstraalt en mag doorgeven?

meisje geeft kus op wang

‘De wereld als een spiegel’

Als ik één opmerking uit het boek zou mogen aanhalen, dan is dat waar de wereld wordt vergeleken met een spiegel: je krijgt terug wat je geeft. Ben je gelukkig, dan is de wereld het ook. En ben je angstig, dan is de wereld ook angstig voor je. Je ziet alleen maar je eigen beeld. Dit is voor mij ook onbewust het geval en zorgt dat ik het nieuws ook veelal neig te mijden: door de negatieve berichtgeving ziet de wereld er op zo’n moment vaak ook dreigend en somber uit en dat heeft ook zijn weerslag op mij. Om weer vertrouwen in de schoonheid van het leven en de wereld te krijgen, is het troostend om mijn wereld even klein te maken en te genieten van de eenvoudige dingen van het leven. Dan lijkt de wereld opeens weer mooier.

meisje ziet spiegelbeeld

Al met al een boek waarin ik veel herkenning vind met uitspraken en verhalende levenslessen die richtlijnen kunnen zijn voor een waardevol leven.

Wat kan Reiki voor jou betekenen?

Als ik in gedachten de mensen langsga, die bij mij zijn aangeland, dan zie ik een kleurrijk geheel: scholieren, werkende, werkzoekende en uitgewerkte mannen en vrouwen.

Toch lijk ik daar een patroon in te kunnen herkennen: de meeste van hen staan op een knooppunt in hun leven. Twijfel over een studie, onvrede over de huidige werkplek of verwerken van ziekte of verlies. Periodes die de nodige stress opleveren, want wat is de juiste keuze? In geval van rouw kan het betekenen hoe je om kan gaan met dit grote verdriet.

 

Met vertrouwen verder

Zorg voor de ander en daarbij ook jezelf ruimte en aandacht geven om te verwerken en met vertrouwen verder te kunnen. Dat vertrouwen in jezelf, in de juiste keuze en in de toekomst lijkt vaak aan de basis te liggen van de zoektocht naar houvast om los te kunnen laten.

Meer en meer groeit mijn vertrouwen in de helende kracht van diepe ontspanning door middel van Reiki. De tijd, warmte, aandacht, aanraking en energie doen goed. Zowel voor je lichaam als je geest. Vanuit ontspanning kom je meer in balans en kan het lichaam tot rust komen, worden gedachten lichter en je blik helderder. Dit kan tot grote verandering leiden.

Van stagnatie naar een uitbarsting van energie

Een mooi voorbeeld is de uitwerking van een paar behandelingen bij Freek. Freek belde op een koude winterdag, was al zoekende bij mij uitgekomen en belde voor een afspraak. Hij had het idee dat hij vast zat in zijn leven thuis en op het werk. Voelde zich geblokkeerd en had vooral behoefte aan rust.

Al tijdens de eerste behandeling ervoer Freek een diepe ontspanning. Hij was tijdens het uurtje op de behandeltafel zelfs enige tijd geheel gedachteloos en het voelde volgens hem als of hij boven de tafel zweefde.

Een maand later kwam hij terug. De gezochte ontspanning had hij ervaren, ook in de dagen na de behandeling, en dat was precies wat hij nodig had. Hoe groot de gevolgen waren, bracht hij bij de volgende afspraak trots naar voren. Vol energie had hij de knoop doorgehakt en was zijn eigen unieke bedrijfje gestart. Er was een werkruimte thuis gecreëerd en ingericht en een open dag was al gepland. Hij zag vol vertrouwen zijn toekomst tegemoet. En zoals hij zelf zei: “Reiki heeft hier een belangrijke rol in gespeeld!”

Hoe een kinderdroom vorm heeft gekregen

Als oudste in een gezin met 4 kinderen heb ik een fijne, zorgeloze jeugd gehad. We woonden in een klein boerenbuurtje, ik speelde veel buiten en het allerliefste in de hooiberg bij de buren.

Van jongs af aan wenste ik altijd om een zonnetje te mogen zijn voor anderen. Er zat zoveel in mij wat niet zichtbaar was, voelde ik, maar hoe kon ik dat met anderen delen?

 

Eindelijk zichtbaar

De jaren gingen verder, mijn leven ook. Aanvankelijk ging ik in het toerisme werken en kwam uiteindelijk in de gehandicaptenzorg terecht. Door een enthousiaste kennis ben ik jaren geleden een 1e Reiki cursus gaan doen. Het werd een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven, maar nog niet zichtbaar. Eigenlijk heeft het nog zo’n 15 jaar geduurd totdat ik de keuze maakte om het in een eigen praktijk uitgebreider toe te gaan passen.

En gek genoeg realiseerde ik me onlangs pas, hoe mijn vurige kinderwens vorm heeft gekregen. Dat zonnetje, die warmte, dat licht en die energie mag ik via Reiki doorgeven aan ieder die ervoor open staat. Daarbij heeft dat warme nest, de liefde en aandacht uit mijn jeugd me de basis gegeven om dit met anderen te willen delen. Ik had dit als kind niet kunnen bedenken!

Bewust leven…mag het ietsje minder?

‘Leven vanuit jezelf, zonder altijd te zoeken naar een waarom’(1). Voor mij een pakkende uitspraak van de filosoof Welmoed Vlieger in de Volkskrant vorige week. De eerste vraag die daarbij in mij opkwam, was ‘Waarom zou ik leven zónder waarom?

Keuzes maken

De vraag ‘waarom ik leef’ zorgt er namelijk voor dat ik steeds bezig blijf, op zoek naar nuttige en leuke dingen. Het is mijn drijvende kracht om alles zo goed te doen. Maak ik de juiste keuzes, ben ik op de goede weg naar…..een succesvol en gelukkig leven?

Even stil staan onderweg

Je leest het misschien al tussen de regels door: ik leef heel  bewust, geniet van de bergen en worstel me door de dalen en dat kost me ook de nodige energie. Gelukkig heb ik werk, waarin ik mensen dat rust- en oplaadpuntje in hun leven mag geven, dat ik zelf ook zo hard nodig heb. Het geeft míj tegelijkertijd ook de momenten om even stil te staan: fysiek en mentaal.

Zingeving en weerbaarheid

Het genoemde artikel legt eerder een ander accent: op de vraag waarom dingen je overkomen, is niet altijd een antwoord te geven. Die vraag naar zingeving zou de oorzaak kunnen zijn van bijvoorbeeld burn-out en depressie, met name bij jongeren. Nee, het leven is niet maakbaar en daar moet je ook mee leren omgaan. Weerbaarheid is het sleutelwoord.

 

Levenskunst

Niet alles is te sturen of op te lossen. Een wijsheid die ik zo duidelijk heb ervaren bij de bevolking van Nepal. De manier waarop ze het ongemak van de landverschuivingen door zware regenval nemen zoals het komt. Zonder te klagen of er lang bij stil te staan, creëren ze een nieuw pad op de steile helling of nemen een langere, veiligere route. Op dat moment vroeg ik me af of zij die levenskunst om met tegenslagen om te gaan en te genieten van kleine dingen niet veel beter beheersen dan ik.

Reizen verruimt je blik in zoveel opzichten. Ik heb dus nog veel te leren. En waarom is dat nodig? Om voluit te durven leven!

Bron:

 • Sahadat, I., & Vermeulen, M. Filosoof Welmoed Vlieger: ‘Leef vanuit jezelf, zonder altijd te zoeken naar een waarom’, Volkskrant.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/filosoof-welmoed-vlieger-leef-vanuit-jezelf-zonder-altijd-te-zoeken-naar-een-waarom-~bc09c911/

 

De kracht van aanraking

Word je niet moe van het geven van Reiki?  vroeg een cliënt mij laatst na een ontspannende behandeling. ‘Nee, integendeel’, kon ik haar geruststellen, ‘het geeft mij ook energie!’

Delen is vermenigvuldigen

‘Delen is vermenigvuldigen’ heeft mijn moeder mij vroeger geleerd. En ja, ik ontdek steeds meer de wijsheid die hierin verscholen zit. Zeker met de ontwikkeling van social media is dit een duidelijk en tastbaar gegeven. Net zoals gedeelde smart halve smart is, is gedeelde vreugde ook dubbele vreugde. En de energie die ik mag doorgeven, doet mijzelf ook steeds weer goed. Bovendien is het niet mijn eigen energie, maar de energie die onuitputtelijk om ons heen aanwezig is. Een kadootje van het universum dus!

Aanraking, op welke zachte manier dan ook, geeft trouwens meer dan alleen ontspanning. Ik ervaar het als mensen me begroeten met een hug oftewel een knuffel. Een warme omarming in plaats van de drie gebruikelijke kussen. Het voelt goed om elkaar even bewust aandacht en warmte te geven. Met een aanraking kun je zonder woorden positieve emoties laten spreken, zoals vreugde, liefde en dankbaarheid.

Hoewel we tegenwoordig bijna bang lijken om elkaar aan te raken, hebben we allemaal de vaardigheid om emotionele signalen uit te zenden en te ontvangen. We hebben zelfs de aangeboren mogelijkheid om emoties via aanraking te ontcijferen. In een psychologisch onderzoek werden emoties zoals angst, boosheid, walging, liefde, dankbaarheid, sympathie, vreugde en verdriet op deze manier overwegend goed aangevoeld.

Aanraking heeft meerdere voordelen

Aanraking, zoals bijvoorbeeld bij Reiki, heeft diverse voordelen: het verbetert de slaap en vermindert irritaties. Er komen minder stresshormonen vrij en het knuffelhormoon oxytocine wordt gestimuleerd.

Dit zou waarschijnlijk ook kunnen verklaren waarom we de neiging hebben om onszelf elke dag tientallen keren te strelen. Niet? We slaan onze armen om onszelf heen, zitten aan ons haar, masseren ons voorhoofd of wrijven in onze handen. En niet zonder effect: zelfmassage verlaagt de hartslag en zorgt voor een afname van het stresshormoon cortisol.

Aanraken is aangeraakt worden

En… je kunt iemand niet aanraken zonder zelf aangeraakt te worden. Veel van die positieve effecten gelden dus ook voor degene die de ander aanraakt. Dus wat houd je tegen om zo bewust met jezelf en de ander ‘in aanraking’ te komen?

 

Opgroeien met hindernissen

Opvoeden is niet makkelijk

“Pfff, ik heb zo’n moeite met het pubergedrag van mijn zoon, weet jij niet iets voor hem?”

Dit was de vraag die ik laatst van een cliënt kreeg. “Het komt wel goed, maar de druk om er op school bij te horen is groot voor hem. Met als gevolg dat hij thuis erg geprikkeld is en ook voortdurend prikkels afgeeft”.  Een bekend probleem, dat samenhangt met de leeftijd, en ook van grote invloed kan zijn op je harmonieuze gezin. Maar wat kun je er tegen doen?

Welke houding neem je aan?

Deze ouder past een aantal handgrepen al vanzelf toe. Ze luistert naar hem, legt uit wat ze graag wil en waarom en neemt hem serieus door open te  blijven staan voor zijn suggesties. Daarbij lijkt ze haar eigen grenzen ook goed in de gaten te houden. Dat komt dus vast wel goed. Maar hoe kom je samen met je zoon of dochter zo prettig mogelijk door deze ontwikkelingsperiode heen? Zodra je gaat zoeken op internet of rondvragen bij andere ouders, krijg je ongetwijfeld tips waar je wat mee kunt. Daarbij blijft het belangrijk dat er ook ontspannen en gezellige momenten zijn om weer op te laden voor als het even minder soepel gaat.

opgroeienOpgroeien is ook niet eenvoudig

Deze week kwam ik een interessant artikel tegen over ouders in New York die naar Reiki behandelaars gaan voor hun gestreste kinderen. Natuurlijk trok dat mijn aandacht en ik heb het met aandacht gelezen.

Kinderen en pubers zijn niet vanzelfsprekend de meest voorkomende klanten in mijn praktijk. Wel moeders, waarbij de combinatie van werken en gezin wel eens even boven het hoofd groeit. Zij komen voor één of meerdere behandelingen en kunnen er dan vaak weer even tegenaan. De lichamelijke ontspanning geeft energie en ook mentaal komen mensen terug in balans en kunnen mogelijke problemen beter overzien.

“Reiki maakt zijn hoofd leeg”

De 13-jarige New-Yorkse  Frankie uit het artikel vertelde dat Reiki hem ontspant, hij vergeet alle vervelende dingen en het maakt zijn hoofd leeg. Voorheen kreeg hij zijn zenuwen niet onder controle voor een toets op school, nu geeft hij zichzelf 5 minuten Reiki en voelt zich geconcentreerd. Juist kinderen kunnen heel  natuurlijk reageren op de energie, zonder zich af te vragen of ze het goed doen. Dat is één van de mooie gaven van kinderen.

In Amerika is de toepassing van Reiki meer ingeburgerd dan hier in Nederland. Het wordt zelfs toegepast in ziekenhuizen en als ondersteunende therapie gegeven bij sommige chronische ziektes.

Reiki is dus op vele manieren helend op energetisch niveau en in te zetten in alle levensfasen. Dus ook helpend bij opgroeiende kinderen, die dagelijks zoveel uitdagingen en verleidingen tegenkomen op hun weg naar volwassenheid!

Ziek door een bore-out

lege straat in Fez

Burn-out is een term, die voor mijn gevoel aan de orde van de dag is. En niet voor niets, want stress en burn-out kunnen zelfs leiden tot een depressie.

Maar dan kom ik de term bore-out tegen, vertaald als ‘uitgeboord’. Het roept een leeg gevoel bij me op en dat lijkt aardig te kloppen. Met symptomen vergelijkbaar met die van een burn-out, zoals uitputting, verminderde prestatie en concentratieproblemen.

Oorzaak wordt vaak gezocht in de omgeving: te weinig uitdaging in je werkzaamheden en verveling. Ben je dan iemand die waarschijnlijk veel meer kan dan hij laat zien, maar voel je je  geremd door een gebrek aan zelfvertrouwen en de angst om te falen? En wil je je vasthouden aan je zekerheden? Een bore-out krijgt bestaansrecht!

doolhof met heggen

Het is moeilijk vast te stellen voor je omgeving, dus hoe kom je hier weer uit?

Er zijn verschillende manieren om jezelf tot actie aan te zetten, maar wat past bij jou? Dit is wat mij het meest heeft gemotiveerd:

1. Bedenk welke idealen je had als kind of tiener: waar droomde je van? Heb je nog eenzelfde soort droom als je nu bedenkt hoe je jezelf over 5 jaar zou willen zien?

Toen ik erover nadacht, realiseerde ik dat ik altijd licht en warmte wilde uitstralen, dus Reiki sloot hier feilloos op aan.

2. Neem de tijd om hierover na te denken. In de rust van meditatie, even nietsdoen of in verbondenheid met de natuur kun je dicht bij jezelf komen.

Door af en toe rust te creëren of te zoeken, gaat dagdromen vanzelf en krijg je meer inzicht in verborgen innerlijke drijfveren.

3. Stel concrete doelen. Wat zou je willen bereiken en wanneer? Niet persé morgen maar over een langere periode. Het beste is het op dit op papier te zetten en er regelmatig naar te kijken.

Oké, mijn doel is nog niet helder omschreven, dus ook voor mij werk aan de winkel.

4. Zet kleine stapjes met je doel voor ogen. Elke stap is een vooruitgang, hoe klein ook. En geniet ervan, je hebt het gedaan!

Het vertrouwen groeit naarmate je durft te geloven in jezelf en dat geeft weer energie om de volgende stap te zetten.

5. Zoek het gezelschap van mensen die jou kunnen bemoedigen. Zo wordt je gesteund in het verwerkelijken van je doel en het vertrouwen op je capaciteiten. Het is nooit te laat om je leven vorm te geven!

Die lieve mensen ben ik gelukkig tegengekomen en dat heeft mij enorm geholpen.

kind op trap

Succes! Het is niet altijd makkelijk, maar hoe mooi is het om te kunnen zeggen dat je je droom gevolgd hebt. De wereld wordt er ongetwijfeld beter van

 

Wie is mijn grote voorbeeld?

Lastige vraag

Je ziet tegenwoordig van die kaartspelletjes met verrassende vragen, die op  een avondje met vrienden of familie de gesprekken spontaan een diepere lading kunnen geven. Vanmorgen, bij Content Café van Trudy Pannekeet, kreeg ik zo’n vraag onder ogen: Wie is mijn grote voorbeeld?

De eerste persoon die me te binnen schoot, is een lieve vriendin van me. De manier waarop zij in het leven staat, is een mooi voorbeeld voor me. En waarom? Allereerst weet ze wat ze wil, daar gaat ze voor en laat zich niet afschrikken door mogelijke obstakels. Ze heeft een ambitie, durft die ook uit te spreken en grijpt de mogelijkheden aan om zich te blijven ontwikkelen richting haar ideaal.

Blunders kunnen leuk zijn

Wat in mijn ogen minstens zo belangrijk is, is het feit dat ze niet bang is om fouten te maken. Ze is spontaan, laat haar gevoel spreken en benadert op haar eigen manier de mensen die op haar pad komen. Tuurlijk maakt ze daarbij wel eens blunders, maar daar kan ze gelukkig ook weer om lachen. Voor mij een teken dat je jezelf niet altijd zo serieus hoeft te nemen. Ze heeft een open blik en straalt een aanstekelijke levenslust uit met een oprechte interesse in mensen die haar pad kruisen. Je voelt je door haar gezien en gehoord en ik merk dat dat me vertrouwen geeft.

Niet de weg, maar het spoor

En toegegeven: dat heb ik soms nodig. Ik doe mijn werk en mijn vrijwillige activiteiten met heel veel passie en plezier. Soms echter voel ik me wel onzeker. Wanneer is iets goed genoeg? Is wat ik nu doe, datgene waarmee ik het beste tot mijn recht kom? Die vragen houden me scherp en zoekende naar mogelijkheden om mijn werkzaamheden uit te breiden en me te blijven verdiepen in nieuwe ontwikkelingen.  Maar toch…. af en toe zou ik graag wat meer haar onbevangen levenshouding willen aannemen, even stilstaan bij mooie resultaten, voordat ik mijn pad vervolg. Want uiteindelijk is niet belangrijk welke weg je gaat, maar het spoor dat je achterlaat.

En jij?

Heb jij ook een inspirerend voorbeeld ? En hoe beïnvloedt diegene jou?