Blogs

Au, waar komt die rugpijn vandaan?

Eigenlijk heb ik sinds begin december al wat last van mijn onderrug, wat opeens stevig verergerde. Dat is voor mij heel ongebruikelijk. En hoe het is gekomen? Het enige waaraan ik het kan relateren, is het tillen van die veel te zware boodschappentas. Zou een goede reden kunnen zijn. Ware het niet dat ik dat heel regelmatig doe, vaak teveel boodschappen meesjouw en daar eigenlijk nooit last van heb.

Maar ja, hoor ik dan, je wordt ook wat ouder. Ik merk hoe allergisch ik ben voor opmerkingen, gerelateerd aan leeftijd. Het zou niet uit moeten maken, toch? Of moet ik misschien wel beter naar mijn lichaam luisteren? Wat liever voor mezelf zijn en de lat niet voortdurend zo hoog leggen?

Psychologische oorsprong

‘Je plaatst de zekerheid buiten jezelf’

Elk lichamelijk ongemak heeft ook een psychologische oorsprong, daar ben ik van overtuigd. Bij pijn in de onderrug lees ik, dat het niet erkend worden in werk of prestaties aanleiding kan zijn tot onderrugklachten. Ontkenning van mijn eigen innerlijke kracht kan ervoor zorgen dat mijn basis, mijn onderrug verkrampt. ‘Je plaatst de zekerheid buiten jezelf’. Ja, dat raakt me wel. Zeker in deze tijd, waarbij mijn praktijk stil ligt, evenals mijn vrijwilligerswerkzaamheden, en ik net daarvoor mijn baan heb opgezegd. Wie ben ik? Wat maakt me trots?

Zorg voor jezelf

Maar… lees ik ook, geloof in jezelf. Jouw geluk en veiligheid zijn niet afhankelijk van factoren uit de buitenwereld. Durf jezelf te zijn, zorg voor jezelf!

Klinkt zo mooi, ik geloof er ook wel in, maar hoe doe je dat? Ik leef bewust, eet en drink wat goed voelt, ga elke dag naar buiten en zoek vriendinnen op voor een wandeling. De dag begint voor mij met een moment van ontspanning en dan geef ik mezelf Reiki. Tot zover niet veel nieuws. Maar hoe verder?

Lief zijn voor mezelf…zoals stoppen met oefeningen als het pijn begint te doen. Niet forceren, zoals ik eerder deed, waardoor de pijn weer in volle hevigheid terugkwam en ik nauwelijks kon bukken en mezelf op moest hijsen als ik had gezeten. Dat is een lastige opgave, maar ik voel dat ik dat nodig heb. En mijn gedachten laten gaan naar de pijnplek. Of zoals ook bij Access Facelift een treffende vraag is:

‘Lichaam, wat wil je me vertellen?’

Mijn gedachten gaan terug naar vroeger, naar mijn eerdere onzekerheden en het opzeggen van mijn baan. Mijn lichaam wil mij zeker iets vertellen, voel ik, en daar ga ik de komende tijd maar eens bij stilstaan. Letterlijk en figuurlijk. Zodat ik, met aandacht voor mezelf en mijn lijf, weer energiek aan de slag kan.

Meer informatie over oorzaken van rugpijn lees je hier

Hoe Reiki ook jou kan helpen

hangmat onder palmbomen

Hoe Reiki ook jou kan helpen…

Nu contact, weliswaar voorzichtig, weer meer toegestaan is, kunnen ook Reiki behandelingen weer gegeven worden. Zeker in een tijd van spanning en onzekerheid, stress en onrust, kan de energie van Reiki je balans vergroten.

En balans in je lichaam en geest kan verregaande gevolgen hebben:

Je ademhaling, bloeddruk en hartslag verbetert. Je komt hiermee in een rustiger ritme, je voelt je beter en zorgt daarmee ook beter voor jezelf.

Hoe kan Reiki ook jou helpen?

 • Betere slaap
 • Betere vertering (gunstig voor je immuunsysteem)
 • Minder angst en pijn
 • Meer concentratie en geheugen
 • Evenwichtiger
 • Beter bestand tegen stress
 • Lekkerder in je vel, positiever in het leven

Zoals P., een jonge vrouw, laatst verwoordde hoe zij het had ervaren:

Rust en ontspanning.

Een uitwerking waarvan ik nog dagen daarna heb mogen nagenieten”.

Je zou het kunnen omschrijven als een korte vakantie vlakbij huis. Even ertussenuit en er dan lekker lang van profiteren!

Lees verder Hoe Reiki ook jou kan helpen

Reiki op afstand, gewoon thuis op de bank

Rietpluimen in de zon
Het effect van reiki op afstand is vergelijkbaar met de energie van de zon

Reiki kan al lastig uit te leggen zijn, want hoe leg je iets uit wat niet direct zichtbaar is? Energie is een vreemd gegeven, en toch is het datgene wat bepaalt hoe we ons voelen en wat we aankunnen.

 • Hoe meer in balans, hoe beter je jezelf staande kunt houden

Voel je je goed, dan heb je veel energie en lacht het leven je toe. Zeker in deze onzekere tijden van de pandemie door het coronavirus kan angst of verdriet overheersen, wat je moe en futloos kan maken.  Niet hoe je je zou willen voelen en het maakt je ook kwetsbaarder. Hoe meer in balans, hoe beter je jezelf staande kunt houden en oog hebt voor lichtpuntjes.

 • Positieve ontwikkelingen

Want er zijn zeker ook positieve ontwikkelingen te zien deze dagen. Mensen die intensief contact met elkaar houden door een telefoontje of berichtje, een boodschap voor elkaar doen en niet te vergeten de schonere lucht en heerlijke rust buiten. Het doet mij ook extra beseffen wat belangrijk is, waarvan gezondheid en samenzijn wel op de eerste plaats komen. Dit is een periode, waarin we extra bewust gemaakt worden wat geluk betekent.

 • Het effect is merkbaar

Positieve energie geeft je leven glans. En Reiki kan de liefdevolle energie overdragen. Zelfs op afstand! Vergelijk het met de onzichtbare signalen van radio, tv, telefoon en internet. Ze moeten op een bepaalde frequentie worden afgestemd en kunnen dan worden ontvangen. Of ervaar de warmte van de zon en de verfrissende wind. Je voelt het effect zonder het daadwerkelijk te zien.

 • Contact op afstand

Vooral nu we fysiek afstand moeten houden, kan Reiki op afstand je energie en ontspanning geven, zonder met elkaar in contact te komen. Je zit thuis rustig in een stoel, ligt op de bank of op bed en ontvangt op afstand Reiki.

Wil je het zelf ervaren? Je bent welkom om een behandeling te ontvangen!

Durf jij te zeggen dat je prachtig bent?

Ken je dat, dat je soms onverwacht zo geraakt kan worden, dat je er bijna ontroerd van raakt?

Ik had het vorige week, toen ik het nummer ‘Love my life’ hoorde van Robbie Willilams. Het refrein heeft een tekst, die makkelijk blijft doorzingen in je hoofd: “I love my life, I am powerful, I am beautiful, I am free, I am wonderful, I am magical, I am me, and finally…I’m where I wanna be”. Het lied roept op om te durven zeggen dat je prachtig bent.

Zelfvoldaan?

In eerste instantie klinkt de tekst bijna zelfvoldaan in mijn oren. Waarom? Ik voelde de kracht in het  lied en ook wat het met mij deed: ik voelde me blij en enthousiast. Toen ik dat verder tot me door liet doordringen, ging ik er toch iets anders over denken. Want ik houd van mijn leven, van de mensen om mij heen, mijn bezigheden en de mogelijkheden die ik heb. Ik heb de luxe om hier in Nederland geboren te zijn, een land met tal van mogelijkheden, waarin ik vrij en mezelf mag zijn. En ja, als mens ben ik krachtig op het moment dat ik me zelfverzekerd voel. Dat geeft me de moed om de wereld in te kijken en het verlangen om dingen te veranderen.

enthousiast kind

Be-wonder-ing

Voor mij klinkt de tekst alweer anders als ik het vertaal als: ik ben vol van kracht en vol van schoonheid, ik ben vol van wonderen en magisch. Hierin schuilt voor mij ook de be’wonder’ing en  van het leven. Ik ben ik en mag mezelf zijn. Op zoek naar mijn talenten, genieten van mijn gaven en die gebruiken om de wereld een stukje mooier te maken. En dat mag ieder op zijn of haar manier doen, want iedereen heeft eigen passies en talenten.  Samen kunnen we wonderen creëren.

Reiki en chakra’s

Ze zijn niet zichtbaar, maar worden al eeuwenlang beschreven in verschillende religies en culturen: chakra’s. Dit zijn knooppunten van energie langs de wervelkolom, die ons welzijn bepalen. Fysieke of psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat er een blokkade in één van de chakra’s zit. Een speciale vorm van Reiki kan helpen om de chakra’s in balans te brengen. Zie ook:  De werking van Reiki.  
lichaam met chakra kleuren

Hoe werken die chakra’s in ons lichaam?

De 7 chakra’s zijn een soort energiebronnen en lijken op draaiende wielen. Ze nemen energie op en geven het af. Elk chakra is verbonden met bepaalde zenuwknopen, organen en klieren, en ook met bepaalde emoties en gemoedstoestanden. Op die manier heeft de ‘gezondheid’ van een chakra invloed op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid.

1. Basischakra
 • Ter hoogte van de stuit, wordt ook wel het stuit- of wortelchakra genoemd
 • Heeft te maken met onze basis en basisveiligheid, overlevingsdrang en aanwezig zijn in de wereld en je lichaam
 • Lichaam: de bijnieren, die onder andere adrenaline en het stresshormoon cortisol aanmaken, bloed, botten
 • Kleur: rood
 • Affirmatie: ‘Ik ben’ / ‘Ik ben stevig geaard en ik ben het waard er te zijn’
2. Heiligbeenchakra
 • Net onder de navel, ook wel het sacraalchakra genoemd
 • Heeft te maken met het vermogen te genieten op lichamelijk gebied
 • Lichaam: geslachtsorganen, blaas, bekken, onderrug
 • Kleur: oranje
 • Affirmatie: ‘Ik geniet’/ ‘Ik voel me in balans en ben tevreden met mezelf’
3. Zonnevlechtchakra
 • Boven de navel, bij de maag
 • Heeft te maken met eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht
 • Lichaam: alvleesklier, spijsvertering (beïnvloedt de spijsvertering, geestelijk de ‘vertering’ van onze ideeën)
 • Kleur: geel
 • Affirmatie: ‘Ik kan’/ ‘Ik vertrouw mijn gevoel en accepteer mezelf zoals ik ben’
4. Hartchakra
 • Bij het hart
 • Het verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie; onze instincten met onze hogere vermogens
 • Lichaam: hart, zwezerik/thymus, longen, circulatie
 • Kleur: groen
 • Affirmatie: ‘Ik heb lief’/ ‘Ik kan alles wat ik wil en ik ervaar liefde’
5. Keelchakra
 • Bij de keel
 • Heeft te maken met communicatie, waarheid en integriteit
 • Lichaam: schildklier, keel, mond, stembanden, gebit, kaken
 • Kleur: blauw
 • Affirmatie: ‘Ik communiceer’/ ‘Ik vertel de waarheid vanuit rust’
6. Voorhoofdchakra
 • Tussen en net boven de wenkbrouwen, ook wel derde oog genoemd
 • Heeft te maken met intelligentie, wijsheid, onderscheidingsvermogen, reflectie en intuïtie
 • Lichaam: hypofyse, ogen, slapen, holten, onderste deel van de schedel
 • Kleur: indigo
 • Affirmatie: ‘Ik weet’/ ‘Ik ben in contact met mijn ziel en denk positief’
7. Kruinchakra
 • Bij de kruin, ook wel bekend als het kroonchakra
 • Heeft te maken met geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Gelukzaligheid en het ervaren van eenheid is de hoogste kwaliteit van dit chakra
 • Lichaam: pijnappelklier, schedel, hersenschors, huid
 • Kleur: violet of wit [1]
 • Affirmatie: ‘Ik ben in contact met het universum’/ ‘Het leven is mooi en ik ben één met alles’ [2]
 chakra kleuren met affirmatie

[1] https://www.happinez.nl/groei/laat-je-energie-stromen/

[2] https://www.nieuwetijdskind.com/de-kracht-van-affirmaties/

 

De Wereldziel…een boek dat mij inspireert

Een titel die me nieuwsgierig maakte, zorgde ervoor dat ik dit boek wilde lezen: “De Wereldziel” van Frederic Lenoir. Afgelopen week heb ik het boek opnieuw gelezen en het sprak me minsten zo aan als de eerste keer. De schrijver is tevens filosoof en godsdiensthistoricus en het boek staat vol met levenswijsheden.

Boek De Wereldziel

‘We drinken allemaal uit dezelfde bron, de bron van leven en liefde’

Het verhaal gaat over zeven wijzen, levend in verschillende werelddelen, met veel kennis over hun eigen religie of filosofie. Zij worden door een innerlijke stem opgeroepen om naar een klooster in Tibet te trekken en ontmoeten elkaar daar. Onder hen is de 13-jarige Natina, dochter van een Nederlandse filosofe, en Tenzin, een jonge Tibetaanse lama. Al pratende ontdekken ze veel overeenkomsten in hun spirituele beleving. Zij constateren dat ze ‘uit dezelfde bron drinken, de bron van leven en liefde’.  Daarmee vinden ze dat hun verschillen moeten worden overbrugd om universele wijsheden aan de twee jonge mensen door te geven, die zij weer verder kunnen uitdragen. Ze besluiten te spreken over de “Wereldziel”, een term van de filosofen uit de Griekse Oudheid. Hiermee bedoelen ze de mysterieuze kracht in het universum, die zorgt voor de orde in de wereld.

Regenboog over huis

‘Liefde is de krachtigste energie die er bestaat’

Hoewel ik het katholieke geloof vanuit mijn jeugd heb meegekregen en de kerk mij niet vreemd is, kan ik me helemaal vinden in de term “Wereldziel”. De term maakt geen onderscheid in geloof of beleving, maar creëert in mijn ogen eenheid en harmonie. Ik zie die ongrijpbare allesomvattende kracht in mensen, in de natuur en in alles wat gebeurt.  Zoals zo mooi staat beschreven in dit boek: ‘Liefde is een krachtige energie, de krachtigste die er bestaat en die de hele wereld omvat. De liefde is afkomstig van de Wereldziel, de liefde houdt de delen van het Geheel bijeen’. En hoe wonderlijk is het, dat je als mens ook energie uitstraalt en mag doorgeven?

meisje geeft kus op wang

‘De wereld als een spiegel’

Als ik één opmerking uit het boek zou mogen aanhalen, dan is dat waar de wereld wordt vergeleken met een spiegel: je krijgt terug wat je geeft. Ben je gelukkig, dan is de wereld het ook. En ben je angstig, dan is de wereld ook angstig voor je. Je ziet alleen maar je eigen beeld. Dit is voor mij ook onbewust het geval en zorgt dat ik het nieuws ook veelal neig te mijden: door de negatieve berichtgeving ziet de wereld er op zo’n moment vaak ook dreigend en somber uit en dat heeft ook zijn weerslag op mij. Om weer vertrouwen in de schoonheid van het leven en de wereld te krijgen, is het troostend om mijn wereld even klein te maken en te genieten van de eenvoudige dingen van het leven. Dan lijkt de wereld opeens weer mooier.

meisje ziet spiegelbeeld

Al met al een boek waarin ik veel herkenning vind met uitspraken en verhalende levenslessen die richtlijnen kunnen zijn voor een waardevol leven.

Wat kan Reiki voor jou betekenen?

Als ik in gedachten de mensen langsga, die bij mij zijn aangeland, dan zie ik een kleurrijk geheel: scholieren, werkende, werkzoekende en uitgewerkte mannen en vrouwen.

Toch lijk ik daar een patroon in te kunnen herkennen: de meeste van hen staan op een knooppunt in hun leven. Twijfel over een studie, onvrede over de huidige werkplek of verwerken van ziekte of verlies. Periodes die de nodige stress opleveren, want wat is de juiste keuze? In geval van rouw kan het betekenen hoe je om kan gaan met dit grote verdriet.

 

Met vertrouwen verder

Zorg voor de ander en daarbij ook jezelf ruimte en aandacht geven om te verwerken en met vertrouwen verder te kunnen. Dat vertrouwen in jezelf, in de juiste keuze en in de toekomst lijkt vaak aan de basis te liggen van de zoektocht naar houvast om los te kunnen laten.

Meer en meer groeit mijn vertrouwen in de helende kracht van diepe ontspanning door middel van Reiki. De tijd, warmte, aandacht, aanraking en energie doen goed. Zowel voor je lichaam als je geest. Vanuit ontspanning kom je meer in balans en kan het lichaam tot rust komen, worden gedachten lichter en je blik helderder. Dit kan tot grote verandering leiden.

Van stagnatie naar een uitbarsting van energie

Een mooi voorbeeld is de uitwerking van een paar behandelingen bij Freek. Freek belde op een koude winterdag, was al zoekende bij mij uitgekomen en belde voor een afspraak. Hij had het idee dat hij vast zat in zijn leven thuis en op het werk. Voelde zich geblokkeerd en had vooral behoefte aan rust.

Al tijdens de eerste behandeling ervoer Freek een diepe ontspanning. Hij was tijdens het uurtje op de behandeltafel zelfs enige tijd geheel gedachteloos en het voelde volgens hem als of hij boven de tafel zweefde.

Een maand later kwam hij terug. De gezochte ontspanning had hij ervaren, ook in de dagen na de behandeling, en dat was precies wat hij nodig had. Hoe groot de gevolgen waren, bracht hij bij de volgende afspraak trots naar voren. Vol energie had hij de knoop doorgehakt en was zijn eigen unieke bedrijfje gestart. Er was een werkruimte thuis gecreëerd en ingericht en een open dag was al gepland. Hij zag vol vertrouwen zijn toekomst tegemoet. En zoals hij zelf zei: “Reiki heeft hier een belangrijke rol in gespeeld!”

Hoe een kinderdroom vorm heeft gekregen

Als oudste in een gezin met 4 kinderen heb ik een fijne, zorgeloze jeugd gehad. We woonden in een klein boerenbuurtje, ik speelde veel buiten en het allerliefste in de hooiberg bij de buren.

Van jongs af aan wenste ik altijd om een zonnetje te mogen zijn voor anderen. Er zat zoveel in mij wat niet zichtbaar was, voelde ik, maar hoe kon ik dat met anderen delen?

 

Eindelijk zichtbaar

De jaren gingen verder, mijn leven ook. Aanvankelijk ging ik in het toerisme werken en kwam uiteindelijk in de gehandicaptenzorg terecht. Door een enthousiaste kennis ben ik jaren geleden een 1e Reiki cursus gaan doen. Het werd een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven, maar nog niet zichtbaar. Eigenlijk heeft het nog zo’n 15 jaar geduurd totdat ik de keuze maakte om het in een eigen praktijk uitgebreider toe te gaan passen.

En gek genoeg realiseerde ik me onlangs pas, hoe mijn vurige kinderwens vorm heeft gekregen. Dat zonnetje, die warmte, dat licht en die energie mag ik via Reiki doorgeven aan ieder die ervoor open staat. Daarbij heeft dat warme nest, de liefde en aandacht uit mijn jeugd me de basis gegeven om dit met anderen te willen delen. Ik had dit als kind niet kunnen bedenken!

Bewust leven…mag het ietsje minder?

‘Leven vanuit jezelf, zonder altijd te zoeken naar een waarom’(1). Voor mij een pakkende uitspraak van de filosoof Welmoed Vlieger in de Volkskrant vorige week. De eerste vraag die daarbij in mij opkwam, was ‘Waarom zou ik leven zónder waarom?

Keuzes maken

De vraag ‘waarom ik leef’ zorgt er namelijk voor dat ik steeds bezig blijf, op zoek naar nuttige en leuke dingen. Het is mijn drijvende kracht om alles zo goed te doen. Maak ik de juiste keuzes, ben ik op de goede weg naar…..een succesvol en gelukkig leven?

Even stil staan onderweg

Je leest het misschien al tussen de regels door: ik leef heel  bewust, geniet van de bergen en worstel me door de dalen en dat kost me ook de nodige energie. Gelukkig heb ik werk, waarin ik mensen dat rust- en oplaadpuntje in hun leven mag geven, dat ik zelf ook zo hard nodig heb. Het geeft míj tegelijkertijd ook de momenten om even stil te staan: fysiek en mentaal.

Zingeving en weerbaarheid

Het genoemde artikel legt eerder een ander accent: op de vraag waarom dingen je overkomen, is niet altijd een antwoord te geven. Die vraag naar zingeving zou de oorzaak kunnen zijn van bijvoorbeeld burn-out en depressie, met name bij jongeren. Nee, het leven is niet maakbaar en daar moet je ook mee leren omgaan. Weerbaarheid is het sleutelwoord.

 

Levenskunst

Niet alles is te sturen of op te lossen. Een wijsheid die ik zo duidelijk heb ervaren bij de bevolking van Nepal. De manier waarop ze het ongemak van de landverschuivingen door zware regenval nemen zoals het komt. Zonder te klagen of er lang bij stil te staan, creëren ze een nieuw pad op de steile helling of nemen een langere, veiligere route. Op dat moment vroeg ik me af of zij die levenskunst om met tegenslagen om te gaan en te genieten van kleine dingen niet veel beter beheersen dan ik.

Reizen verruimt je blik in zoveel opzichten. Ik heb dus nog veel te leren. En waarom is dat nodig? Om voluit te durven leven!

Bron:

 • Sahadat, I., & Vermeulen, M. Filosoof Welmoed Vlieger: ‘Leef vanuit jezelf, zonder altijd te zoeken naar een waarom’, Volkskrant.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/filosoof-welmoed-vlieger-leef-vanuit-jezelf-zonder-altijd-te-zoeken-naar-een-waarom-~bc09c911/