oude vrouw

Au, waar komt die rugpijn vandaan?

Eigenlijk heb ik sinds begin december al wat last van mijn onderrug, wat opeens stevig verergerde. Dat is voor mij heel ongebruikelijk. En hoe het is gekomen? Het enige waaraan ik het kan relateren, is het tillen van die veel te zware boodschappentas. Zou een goede reden kunnen zijn. Ware het niet dat ik dat heel regelmatig doe, vaak teveel boodschappen meesjouw en daar eigenlijk nooit last van heb.

Maar ja, hoor ik dan, je wordt ook wat ouder. Ik merk hoe allergisch ik ben voor opmerkingen, gerelateerd aan leeftijd. Het zou niet uit moeten maken, toch? Of moet ik misschien wel beter naar mijn lichaam luisteren? Wat liever voor mezelf zijn en de lat niet voortdurend zo hoog leggen?

Psychologische oorsprong

‘Je plaatst de zekerheid buiten jezelf’

Elk lichamelijk ongemak heeft ook een psychologische oorsprong, daar ben ik van overtuigd. Bij pijn in de onderrug lees ik, dat het niet erkend worden in werk of prestaties aanleiding kan zijn tot onderrugklachten. Ontkenning van mijn eigen innerlijke kracht kan ervoor zorgen dat mijn basis, mijn onderrug verkrampt. ‘Je plaatst de zekerheid buiten jezelf’. Ja, dat raakt me wel. Zeker in deze tijd, waarbij mijn praktijk stil ligt, evenals mijn vrijwilligerswerkzaamheden, en ik net daarvoor mijn baan heb opgezegd. Wie ben ik? Wat maakt me trots?

Zorg voor jezelf

Maar… lees ik ook, geloof in jezelf. Jouw geluk en veiligheid zijn niet afhankelijk van factoren uit de buitenwereld. Durf jezelf te zijn, zorg voor jezelf!

Klinkt zo mooi, ik geloof er ook wel in, maar hoe doe je dat? Ik leef bewust, eet en drink wat goed voelt, ga elke dag naar buiten en zoek vriendinnen op voor een wandeling. De dag begint voor mij met een moment van ontspanning en dan geef ik mezelf Reiki. Tot zover niet veel nieuws. Maar hoe verder?

Lief zijn voor mezelf…zoals stoppen met oefeningen als het pijn begint te doen. Niet forceren, zoals ik eerder deed, waardoor de pijn weer in volle hevigheid terugkwam en ik nauwelijks kon bukken en mezelf op moest hijsen als ik had gezeten. Dat is een lastige opgave, maar ik voel dat ik dat nodig heb. En mijn gedachten laten gaan naar de pijnplek. Of zoals ook bij Access Facelift een treffende vraag is:

‘Lichaam, wat wil je me vertellen?’

Mijn gedachten gaan terug naar vroeger, naar mijn eerdere onzekerheden en het opzeggen van mijn baan. Mijn lichaam wil mij zeker iets vertellen, voel ik, en daar ga ik de komende tijd maar eens bij stilstaan. Letterlijk en figuurlijk. Zodat ik, met aandacht voor mezelf en mijn lijf, weer energiek aan de slag kan.

Meer informatie over oorzaken van rugpijn lees je hier

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *