De Vuurbloem

De Vuurbloem is een prachtige bloem met glans en warme kleuren. Het doet me denken aan het effect van Reiki: warmte van binnenuit die naar buiten straalt en jezelf en anderen verwarmt en verlicht. Zo is de naam van mijn praktijk gekozen.

Een korte weergave van de bijbehorende vertelling…

De Vuurbloem is een Russisch sprookje over een arme, bescheiden dorpsherder en een rijke, brutale boerenzoon. Beiden willen ze graag met de mooie molenaarsdochter trouwen. Het meisje is echter al verliefd op de herdersjongen met zijn ogen die stralen als sterren en met een glimlach, warmer dan een zonnestraal. Hij is echter niet rijk en maakt daarom geen kans bij haar vader.

Wonderlijke gebeurtenissen in de nacht van Sint Jansdag

De mensen in hun dorp vieren graag feest, zoals het Sint Jansfeest op 24 juni. Er wordt uitbundig gegeten, gedronken en gedanst op muziek, terwijl de vreugdevuren oplaaien. Onverwacht verschijnt er een oude bedelaar op het feest, die een waargebeurd verhaal vertelt.

Hij vertelt dat wijze mensen beweren dat er  in de nacht van Sint-Jansdag iets wonderlijks gebeurt. In het dichte woud bloeit in deze nacht driemaal de Vuurbloem. De Vuurbloem is een prachtige bloem met glans en warme kleuren. Het licht dat hij verspreidt, dringt zelfs door de aarde heen. Daar ligt een schat verborgen van goud, zilver en fonkelende edelstenen en in het licht van de bloeiende Vuurbloem wordt de schat zichtbaar. Degene die dapper genoeg is om de bloem te plukken, zal de schat kunnen bemachtigen en rijk zijn gedurende de rest van zijn leven.

De molenaar hoort dit en belooft zijn dochter aan diegene, die met deze schat bij hem terugkomt. En zo gaan de twee jonge mannen op pad in de nacht.

Op zoek naar de Vuurbloem

De boerenzoon bereikt de Vuurbloem als eerste en ziet de bloem van vlammende tongen. Hij stort zich boven op de bloem, glijdt uit en valt in het moeras. Als de herdersjongen bij de bloem aankomt, opent zich langzaam een lichtende kelk: de Vuurbloem. Ook hij wordt naar het moeras getrokken, maar roept Gods hulp in. Hij kan ongestoord de fonkelende Vuurbloem plukken, die een gouden licht uitstraalt en zo pakt hij de pot met goud.

De jongen heeft het gevoel of alle warmte en licht naar zijn hart stromen en keert terug om met de molenaarsdochter te trouwen.